PDF natisni

GIZ Grozd Plasttehnika, Visoka šola za tehnologijo polimerov, združenje PlasticsEurope in organizacija Young Leaders so za slovenske dijake v sklopu Evropskih mladinskih debatnih tekmovanj, ki potekajo po Evropi (Berlin, London, Varšava, Zagreb …), organizirali slovensko debatno tekmovanje, ki je 12. maja 2008 potekalo v mali dvorani Državnega zbora. Dijake je s kratkim nagovorom pozdravil tudi predsednik Državnega zbora, dr. France Cukjati.

Ker se v današnjem času vse vrti okoli varčevanja z energijo in klimatskih sprememb, smo k razmišljanju o teh pomembnih temah skušali vzpodbuditi tudi slovenske dijake – tema debatnega tekmovanja je bila namreč Energija, skrb za podnebje in plastika: plastika nam pomaga, da obvarujemo pomembne surovine, po drugi strani pa surovine porabljamo za proizvodnjo plastike. Kaj to pomeni za okolje in podnebje? Je plastika del problema ali del rešitve?

Tekmovanja se je udeležilo 100 dijakov z 19 slovenskih srednjih šol in gimnazij. 12 predstavnikov z različnih šol je po govorih Janeza Navodnika kot zagovornika plastike in prof. dr. Petra Krajnca s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Maribor kot nasprotnika plastike, izmenično predstavilo argumente za in proti plastiki in s tem skušalo prepričati preostale tekmovalce ter predvsem žirijo. Preostali tekmovalci so svoje (ne)strinjanje izrazili tako, da so se postavili v vrsto za mikrofon in nato podali svoje mnenje, vprašanja, replike. In vrsta je bila neizmerno dolga, kar je dokaz, da so današnji dijaki zelo razgledani in da se dobro zavedajo svojega okolja in nevarnosti, ki nanj prežijo. Mnenja in izjave dijakov so bila namreč zelo izvirna, tu jih je le nekaj:

 

»Plastiko potrebujemo, brez nje ne moremo več živeti – vsa najnovejša tehnologija namreč uporablja plastiko (mobilniki, LCDji, embalaža za hrano).«

»Plastike se ne da reciklirati, poleg tega gredo pri sežiganju v zrak nevarne snovi, ki zelo onesnažujejo okolje.«

»Morda plastika res ni najboljša in zagotovo ni ravno okolju prijazna, a zaenkrat nimamo druge ustrezne snovi, ki bi jo nadomestila.«

»V plastenkah, v katerih je pijača, je precej nevarnih snovi, ki pa jih skupaj s pijačo, zlasti sokovi tudi spijemo.«

»Brez plastike bi težko nadzirali število rojstev, saj so tudi kondomi iz plastike.«

»Veliko odpadkov iz plastike se nabira tudi v morju, kar povzroča onesnaževanje in s tem nevarnost tudi za morske živali in rastline.«

»Če si proti plastiki – zakaj potem uporabljaš gel za lase, ki je iz polimerov?«

 

Žirija, ki so jo sestavljali dr. Aleš Mihelič, direktor Direktorata za tehnologijo na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, dr. Silva Roncelli Vaupot, v. d. dekanice Visoke šole za tehnologijo polimerov, Irena Pulko, mlada raziskovalka s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Maribor, Rainer Beckedorff iz organizacije Young Leaders ter Boštjan Romih, je imela zares težko delo, saj so morali med vsemi odličnimi dijaki izbrati 12 dijakov, ki so bili najbolj prepričljivi in samozavestni, skratka najboljši govorci. Ti bodo konec letošnjega leta odpotovali v Bruselj na finale Evropskih mladinskih debatnih tekmovanj in tam ponosno zastopali Slovenijo.

 

 
Navodnik

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Uporabljeni piskotki.

Sprejmem piskotke na tej strani..

EU Cookie Directive Module Information