PDF natisni

Slovenski debater zmagal v Bruslju

 

»Plastic is simply fantastic« je bil eden izmed mnogih prepričljivih stavkov zmagovalca evropskega mladinskega debatnega tekmovanja, 17-letnega Žana Žveplana iz Celja. Med finalisti je bil tudi 17-letni Tim Pušnik Jaušovec iz Maribora.

 


 

V petek, 10. oktobra 2008, sta 102 srednješolca iz osmih evropskih držav (Francije, Nemčije, Italije, Poljske, Hrvaške, Velike Britanije, Švedske in Slovenije) tekmovala na debatnem tekmovanju v Evropskem parlamentu v Bruslju. Rdeča nit debate je bila vloga plastike, okolje in energija. Zamisel projekta Mladinski parlament se je porodila organizaciji PlasticsEurope – evropskemu združenju plastičarjev – z namenom prepustiti govorniški oder mladim za debato na temo energijsko varčevanje, podnebna zaščita, za/proti vlogi plastike. Debatno tekmovanje je potekalo v Evropskem parlamentu pod pokroviteljstvom predsednika Evropskega parlamenta Hans-Gerta Pötteringa. Mladi so se sami opredelili, kakšno stališče bodo zagovarjali in kako bodo s svojimi argumenti kar najbolje prepričali 9-člansko žirijo, ki so jo sestavljali ugledni gostje: Martin Pugh – predstavnik Hansa Gerta Pötteringa, Ray Hammond – futurologist, David Gow – novinar londonskega časopisa The Guardian, italijanski in francoski novinar, Hans van Doorn, Susanne Hester in Kurt Stepping - PlasticsEurope. Dogodek je bil zadnji v seriji desetih mladinskih debat v različnih evropskih mestih, ki ga je pripravila organizacija PlasticsEurope.

Žan je s svojim prepričljivim, samozavestnim in atraktivnim 3-minutnim govorom prepričal publiko, saj mu je le-ta že med govorom namenila velik aplavz.Svoj nastop je zaključil z mislijo: »Imamo izbiro: plastiko lahko zavračamo in bežimo pred njo ali pa jo sprejmemo za svojo. Jaz sem za slednje, ampak vprašanje je: Ste vi?«

Poleg Žana in Tima so v Bruslju tekmovali še Tjaša Jarc, Vita Repnik, Monika Sobočan, Eva Nike Cvikl, Luka Mišič, Mojca Brezovnik, Rok Klemenčič, Klemen Ploštajner, Neža Javornik in Hana Šanca.

 

 

»Pomembnost plastike v naši družbi in njen potencial za prihodnost nas je vzpodbudil, da prisluhnemo mnenjem mladih na tem debatnem tekmovanju. Najboljše ideje mladinskega parlamenta bodo vključene v našo strategijo za prihodnost naših izdelkov in industrije,« dodaja Wilfried Haensel, direktor PlasticsEurope.

 
Navodnik

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Uporabljeni piskotki.

Sprejmem piskotke na tej strani..

EU Cookie Directive Module Information